VYSEHRAD
De muziek die je (als het goed is) hoort is "Vysehrad"( eerste 100 maten ) uit "Ma Vlast" van Bedrich Smetana.
Wil je meer informatie over dit muziekje?  Click dan HIER Je wordt dan gelijk gewaar hoe ik mijn muziek maak.
Nevenstaande tekst is samengesteld uit een tiental elkaar soms tegenspre- kende Engelse teksten (Mijn Tsjechisch 
is niet meer wat het geweest is)  dus ik sta niet in voor de historische betrouwbaarheid. Je kunt ze zelf opdiepen door in een willekeurige zoekmachine "Vysehrad" in te typen.
De plattegrond hieronder is sterk verkleind. Wil je hem groot en leesbaar zien? Click er dan op met je rechter muisknop en kies "view".
Op een strategische plaats, hoog boven de rivier de Vltava op een zwarte rots ligt de vesting Vysehrad. (Hrad is het Tsjechische woord voor kasteel en Vyse voor hoogte) Het is één van de belangrijkste monumenten uit de ontstaansgeschiedenis van Praag en eigenlijk heel Tsjechië.


 Graf van Bedrich Smetana op het "Slavin" kerkhof te Vysehrad.

Volgens de legende is Vysehrad gesticht in de zevende eeuw,  n.a.v. een visioen van prinses Libuse. In die droom werd haar voorspeld dat er een bloeiende stad zou ontstaan aan de overkant van de rivier.
De eerste "bewijzen" van het bestaan van Vysehrad zijn te vinden op oude zilveren munten uit de 10de eeuw.
Vratislav II (1061- 1092),  in 1085 tot koning van Tsjechië en Polen gekozen, maakte Vysehrad tot zijn residentie en bouwde het verder uit. Het is diverse malen in oorlogen (maar ook door de Praagse bevolking ) gedeeltelijk verwoest en herhaaldelijk veranderd.
Het moest bovendien wedijveren met het "Prazky Hrad" (Kasteel Praag) en heeft het uiteindelijk moeten afleggen wat betreft residentie. Als fort bleef het tot in de 19de eeuw een belangrijke functie behouden voor de stadsverdediging.  Van de oorspron- kelijke vesting lijkt weinig meer over en die bestaat uit een mengeling van Romaanse Gotische en Barokke gebouwen. Het oudste gebouw is de Romaanse St. Martin's Rotunda.
. . . . . 
St. Martins Rotunda. . .. . .  St. Petrus en Paulus kerk
Het gebouw dat Vysehrad zijn karakteristieke "skyline" geeft, de Kerk van St. Petrus en Paulus, oorspronkelijk gebouwd in de 11de eeuw, vergroot in de 12de en ook al verbouwd in de 13de eeuw, is in de tweede helft van de 19de eeuw herbouwd in NeoGotische stijl. Ernaast is toen een prachtig kerkhof aangelegd, waar tussen 600 andere "belangrijke Tsjechen" onder andere  Smetana begraven ligt. Ik wist dat niet eens en stuitte bij toeval op zijn graftombe. Ook Dvorac, een andere bekende Tsjechische componist ligt er begraven. Niet alleen op de begraafplaats zijn zij "verenigd" , maar ook in het wassenbeeldenmuseum in Praag  kwam ik ze samen tegen achter de piano (CLICK HIER) Mocht je eens in Praag komen (wat ik je ten zeerste aanraad) is een bezoek aan Vysehrad beslist de moeite waard. Je kunt er moeiteloos met de Metro (lijn C "Stacene Vysehrad") komen. Je hebt er een prachtig uitzicht over Praag en de Vltava, veel bezienswaardigheden en een paar "zonnige terrasjes" waar het na een wandeling helemaal rondom over de wallen goed toeven is.

Standbeeld van hem voor "zijn museum" in Praag.
TERUG NAAR VLTAVA
OF NOG WAT FOTO'S
VAN VYSEHRAD ZIEN