Achtergrondinformatie over De Schilderijententoonstelling
Februari 1874: de stad St. Petersburg betuigt haar eer aan de schilder en architect Victor A. Hartmann,die het jaar daarvoor was overleden op 39-jarige leeftijd, door een tentoonstelling van zijn werken in te richten. Deze tentoon- stelling inspireerde Mussorgsky, die een goede vriend van Hartmann was, tot het componeren van een muziekstuk. Helaas zijn de meeste schilderijen van Hartmann verloren gegaan, ook de werken die ten grondslag liggen aan het muziekstuk.
Click op de schilderijen hiernaast om nog wat schilderijen van Hartmann te zien, of op de foto van Mussorgsky om meer afbeeldingen van hem te zien.
Waar mogelijk zocht ik er toch een afbeelding bij, of liet mijn leer- lingen n.a.v.  de muziek een "schilderij" maken.  De oorspronkelijke Muziek,van Mussorgsky was voor piano (eigenlijk de mooiste)Maurice Ravel maakte er later een bekende orkestbewerking van en ikzelf waagde mij aan een synthesizerbewerking, gebaseerd op de pianopartituur, die je op deze pagina kunt beluisteren, maar liever heb ik dat je mijn CD koopt.  (Zie laatste pagina)
Gebruiksaanwijzing van de volgende pagina's:
Click op de vetgedrukte titel,  om het "schilderij te horen"
Aangezien het MIDI-files zijn ( © Grote Smurf) kun je er alleen maar  ten volle van genieten als je een synthesizer hebt, of een "betere" geluidskaart met wavetablesynth , daar op een standaard geluidskaart  Midi  "Niet om aan te horen"  is. Mijn midifiles zijn  afgestemd op mijn eigen  AWE-32/64 PnP geluidskaart en klinken eigenlijk alleen daarop "behoorlijk"(en op mijn CD natuurlijk)
 Ik maakte ook een LESBRIEF bij de Schilderijententoonstelling, waarvan je de link op de laatste pagina tegenkomt. Tevens kun je daar een CD rom van deze site aanschaffen en mijn CD "Mussorgsky Synthesized" (einde reclame)

Modest Mussorgsky


Viktor Hartmann

 NAAR ZAAL 1