KARLUV MOST


De oude Karelsbrug (Karluv Most) is genoemd naar Karel IV die in 1357 opdracht gaf tot de bouw van de brug op de plaats van de Romaanse Judith brug (uit 1170), die door een vloedstroom van de Vltava  in 1342 werd verwoest. Één van de bogen van die originele brug is verwerkt in de nieuwe brug, maar dat kun je alleen zien door met een klein bootje onder de Oude Stadstoren door te varen. (zie mijn verslag verderop) De brug is 516 meter lang en 9.5 meter breed en werd gebouwd door de architect Peter Parler. Pas in de 15de eeuw werd hij voorzien van beeldhouwwerken en in de Barokperiode kreeg hij zijn huidige aanzicht, wat zorgde voor een gelukkig niet storende mengeling van Gotische bouwkunst en Barokke beeldhouw- werken. Er staan totaal 30 standbeelden en  beeldhouwwerken op de "leuningen" (zie tekening boven die je kunt vergroten door met je rechter muisknop te clicken en "view image" te kiezen) Het oudste beeld is het middelste beeld aan de rechterkant van de brug van St John of  Nepomuk. (zie tekening) uit 1683. Volgens de Pragenaren brengt het geluk de koperen afbeeldingen op de sokkel even te "strelen" in het voorbijgaan en bijna iedereen doet dat dan ook. Op die plekken  blinkt het koper dat op de rest helemaal zwartgroen verweerd is als een spiegeltje. 
( CLICK HIER voor de legendeVAN SINT JOHANN NEPOMUK )
Meer dan 100 jaar vormde Karluv Most de enige verbinding tussen de twee helften van Praag over de Vltava. Dat moet dan als ik het tenminste goed begreep tussen 1342 en 1400 (want toen was hij pas klaar) een aardig stukje omlopen zijn geweest voor Pragenaars die op familiebezoek aan de andere kant van de Vltava wilden. De pontjes zullen wel goede zaken hebben gedaan zullen we maar denken.
, , ,
.
..

..
Deze foto werd gemaakt vanuit ons gondeltje en hij is "interaktief".  In het gebouw achter de toren is namelijk een "webcam" geplaatst, die op de brug is gericht en die om de 30 seconden een foto uitzendt.
Wil je dus een foto van de Karluv most zien die hooguit 30 seconden oud is, click dan op de foto hierboven, (Maar vergeet niet hier terug te komen)
Hieronder  een voorbeeld van zo'n foto, waarop je als je goed kijkt net zo'n klein gondeltje het kanaaltje met de watermolen ziet binnenvaren, waar je overi- gens op dat terrasje bij de ingang heerlijk kunt eten.
Hiernaast nog een voorbeeld van de zaken die je bij één van de vele kunstenaarskraampjes op de brug kunt kopen en een mooi afsluitertje van deze pagina dacht ik zo.
.
TERUG NAAR VLTAVA
(Alle foto's zijn verkleind. Wil je ze groter zien? Click ze dan aan met de rechter muisknop en kies "view image")
Komend vanuit de oude stad richting Vltava is dit het eerste wat je ziet van de "Karelsbrug": Een twee verdiepingen hoge zwarte toegangspoort met ernaast het 19de eeuwse standbeeld van de stichter van de Brug: Karel IV. Deze toren is toegankelijk van het publiek en eenmaal boven heb je een pracht uitzicht over de oude stad achter je, en voor je de brug zelf met de Vltava en aan de overkant "Prazky Hrad. (Kasteel Praag)
Het is ook een ideaal plekje om foto's te maken zoals je ziet, want eenmaal op de brug is de kans groot dat je alleen maar "vreemde hoofden" in beeld krijgt, want je kunt er op een zonnige dag haast over de hoofden lopen. Duizenden toeristen slenteren er dagelijks over en behalve de beeldhouwwerken en het uitzicht over de rivier met zijn rondvaartboten en over de beide stadshelften valt er van alles te beleven. Honderden kraampjes met souvenirs, schilderijen, portrettekenaars en diverse artiesten maken de Karluv Most tot een "must see" voor elke toerist. Daar de meeste bezienswaardigheden zich ook op loopafstand van deze brug bevinden is deze voor het verkeer afgesloten brug dan ook voor de "lopende toerist" haast onvermijdelijk.
Wil je wat meer van de "sfeer proeven" en ben je niet bang voor wat langere inlaadtijd volg mij dan naar de KARLUV MUST MOVIE- CORNER voor een aantal korte film impressies van enige artiesten.
Op het laatste filmpje kun je zelfs (helaas) mij horen mee"zingen"
Aan de Westelijke kant van de brug staan twee verschillende torens verbonden door een boog. De kleinste is een overblijfsel van de Judith brug. De andere dateert uit de 15de eeuw en is open voor publiek
Tenslotte nog een "aanradertje": Naast de grote rondvaartboten waarmee je urenlange tochten over de Vltava kunt maken, kun je aan beide uiteinden van de Karels brug op een klein "gondeltje" stappen, bestuurd door in matrozenuniform gestoken studenten. Deze bootjes komen op plekjes en in kleine kanaaltjes waar de grote boten je niet brengen. De tocht (max 15 personen)  duurt een half uur en kost net een tientje. Misschien herinner je je de "bewegende foto" op de eerste bladzijde nog? (zie ook hieronder) 
Die is genomen vanonder de tweede boog van links (zie tekening) bij het "Kampa eiland" Ons tochtje begon onder de meest rechtse boog naast de "Zwarte toren" waarover ik reeds sprak, daar dat de enig over- gebleven boog van de originele Judith brug is. Je krijgt tevens volop de gelegenheid om de Karluv must vanaf het water te fotograferen.

NAAR DE SMURF WEB-CAM