Kapitein

Bedrich Smetana
Sorry, your browser doesn't support Java(tm).
Loods

Hans van Riezen
CLICK HIER<<<<<<<<AANWIJZINGEN EN LESSUGGESTIE VOOR DE LEERKRACHT>>>>>>>>CLICK HIER
SCHERMRESOLUTIE: 1024 X 768, , . . . , , DEUTSCHE TEXT. .ENGLISH TEXT . .TEXTE FRANCAISE.. . . . ..  . SCHERMRESOLUTIE: 1024 X 768
MISSCHIEN IS HET LEUK OM VOORAF EEN FOTOREPORTAGE VAN DE MOLDAU TE BEKIJKEN, OM VAST EEN IDEE TE HEBBEN ? HET KAN OOK ACHTERAF ! OP DE DERDE PAGINA ZIJN EEN AANTAL FOTO'S "INTERACTIEF". DOOR EROP TE CLICKEN KOM JE OP EEN APARTE PAGINA MET MEER ACHTERGROND INFORMATIE OVER DE FOTO. OP DE VIERDE PAGINA VIND JE EEN GETEKENDE PARTITUUR VAN DE MUZIEK EN DIVERSE LINKS, WAARONDER "EEN QUIZ" ! ONDERSTREEPTE WOORDEN (ZOALS FOTOREPORTAGE) ZIJN LINKS. CLICK ER DUS OP. 
KOM NU MAAR GAUW AAN BOORD, DAN GOOIEN WE DE TROSSEN LOS EN STEKEN WE SNEL VAN WAL
.
Bedrich (Frederik) Smetana wordt wel eens genoemd "De vader van de Tsjechische muziek" Tussen 1874 en 1879 schreef hij "Mijn Vaderland" ("Ma Vlast") , een groot muziekwerk dat uit zes delen bestaat.  Één van deze delen heet "De Moldau" ("Vltava"). De Moldau is een rivier, in Tsjechië. Toen "De Moldau" voor de eerste keer op het programma voor een concert stond, had men, naar aanwijzingen van Smetana zelf, een verklarende tekst geschreven. Het is goed om die eerst te lezen, alvorens de muziek te beluisteren. Je start de muziek die bij de pagina hoort onderaan de blz. Deze tekst luidt  en ik fantaseerde er (maar wel nadat ik er was geweest) het nodige bij, als volgt: (De Romeinse cijfers verwijzen naar de beeldpartituur op de laatste pagina). De componist schildert in de muziek, hoe de Moldau uit twee kleine bronnen (I) ontspringt, van welke de ene stoeiend en snel in hoge, de andere rustiger in donkerder toonkleuren voorthuppelt. Dit wordt prachtig uitgebeeld door fluit en klarinet, die elkaar eerst afwisselen om later samen te gaan spelen, geholpen door "pizzicato-violen".(pizzicato = tokkelen)
Beide bronnen verenigen zich tot een stroompje, dat allengs tot een beek aangroeit. Deze dringt een woud binnen en doorstroomt het, onder het geheimzinnig ruisen van de bomen en de geur van het moeras en de bosbloemen. De strijkers zijn nu "sterker" en af en toe hoor je pauken, het koper en onmiskenbaar de triangel. Dit is het bekendste stukje van "De Moldau". Je hebt het vast wel eens gehoord. Click maar onderaan de bladzijde voor dit eerste stukje. Als je dat gedaan hebt en de muziek klinkt, kun je wel even op de foto hieronder clicken voor een prachtige kaart van de VLTAVA. ( De muziek speelt namelijk gewoon door) Om hem te bekijken moet je beide "scrollbalken" gebruiken en als je klaar bent kun je naar de volgende bladzijde gaan.
. . . . . . . . . . 
N.B. De foto's op deze en volgende pagina's zijn ècht van de "Vltava" en genomen tijdens een 14-daagse vakantie in Praag, waarbij ik onder andere 2 dagen uittrok om de "Vltava" tot aan de bronnen te volgen om foto's te maken. Gedeeltelijk was deze tocht een teleurstelling, daar ik het spoor vaak bijster raakte en de echte bronnen niet kon vinden. De eerste 3 fotootjes kon ik gelukkig van het internet plukken. Een tweede teleurstelling was, dat veel mooie plekjes (met name de door Smetana zo mooi muzikaal beschreven Sint Johannes stroomvernelling, waar ik me twee dagen een puist naar zocht ) hadden moeten plaatsmaken voor een typisch (kennelijk noodzakelijk) verschijnsel van de moderne tijd: Diverse stuwdammen met bijbehorende stuwmeren. Maar goed dat dat allemaal gebeurde "nà Smetana", want anders hadden we een heel ander stuk muziek te horen gekregen en gelukkig is er nog veel moois overgebleven ook, zoals je hier en in mijn FOTOREPORTAGE kunt zien
DE EERSTE 80 MATEN MUZIEK
>VOLGENDE PAGINA<
Op de laatste pagina kun je nog een invuloefening maken. Lees dus heel goed !!