WAARSCHUWING :
NOU BEN JE HIER, ZOALS DE OPLETTENDE LEZERTJES ONGETWIJFELD AL OPMERKTEN OP EEN MUZIEKSITE EN HOEWEL IN DIT GEVAL DE GROTE HOEVEELHEID ANIMATED GIFS EN ANDERE AFBEELDINGEN DE HOOFDROL LIJKEN TE SPELEN GAAT HET DUS OM DE MUZIEK. IN DIT GEVAL DOOR MIJ ZELF GEMAAKTE MIDI-MUZIEK.  EEN PRACHTIGE MANIER OM VIA INTERNET MUZIEK TE VERSPREIDEN,  DAAR EEN MIDIFILE BIJNA GEEN "RUIMTE" INNEEMT. IN DEZE FILES STAAT EIGENLIJK GÉÉN MUZIEK, MAAR ER STAAN ALLEEN MAAR AL DE BENODIGDE GEGEVENS IN OM  EEN SYNTHESIZER, OF  BIJ EEN COMPUTER, DE GELUIDSKAART TE VERTELLEN WAT HIJ MOET LATEN HOREN.  EEN GEMIDDELDE MIDIFILE IS CA. 20 KB, TERWIJL EEN MP3 FILE VAN DEZELFDE MUZIEK 3 MB NODIG ZOU HEBBEN EN EEN "WAV-FILE" (TE VERGELIJKEN MET EEN TRACK VAN EEN CD) DAN AL GAUW 50 MB WORDT EN DAAROP ZIT JE OP INTERNET EEN PAAR UUR TE WACHTEN VOORDAT JE HEM HOORT.

VANWAAR NU DIT TECHNISCHE VERHAAL?. . . . 
WELNU: ZOALS IK AL STELDE HEB JE EIGENLIJK EEN SYNTHESIZER NODIG OM MIDIFILES TE KUNNEN AFSPELEN. EEN SYNTHESIZER BESCHIKT NAMELIJK OVER EEN "SOUNDBANK" MET MEER DAN 100 "GESAMPELDE" MUZIEKINSTRUMENTEN  (+ DE NODIGE GELUIDS EFFECTEN) EN DIE SOUNBANK HEEFT DE GEMIDDELDE COMPUTERGELUIDSKAART NIET !!! DIE GENEREERT EEN GELUID DAT HEEL VAAG OP HET BEDOELDE INSTRUMENT LIJKT, MAAR EEN PIANO SONATE  (EN IK NAM EXPRES HET INSTRUMENT DAT OP DEZE KAARTEN NOG HET BESTE KLINKT) KLINKT OP ZO'N KAART, ALSOF HET OP EEN SPEELGOEDPIANOOTJE WORDT GESPEELD.  EEN CD, OF EEN SPELLETJE KLINKEN OP ZO'N KAART WEL GOED (ZIE UITLEG HIERBOVEN) MAAR MIDI IS NIET OM AAN TE HOREN !!
GELUKKIG WORDT TEGENWOORDIG OP NIEUWE COMPUTERS STANDAARD EEN 128 BITS GELUIDSKAART GEÏNSTALLEERD, DIE NOG EEN HEEL KLEIN BEETJE "KLINKT", MAAR OM MIDI ECHT TE KUNNEN HOREN, ZOALS HET HOORT HEB JE EEN (DUURDERE) GELUIDSKAART NODIG MET EEN ZGN. "WAVETABLE SYNTHESIZER" ( MET EEN SOUNDBANK DUS)  EEN PAAR BEKENDE ZIJN DE AWE-32 PNP, DE AWE-64 PNP (BEIDE NIET MEER IN DE HANDEL) EN DE POPULAIRE LIVE PLATINUM GELUIDSKAART, DIE ZELFS OVER DIGITAL SURROUND BESCHIKT ( IK HEB ZE ALLETWEE) 
HEB JIJ DUS EEN WAT OUDERE COMPUTER, ZONDER WAVETABLE GELUIDSKAART, DAN BEN JE GEWAARSCHUWD: JE ZULT MIJN MUZIEK NIET MOOI VINDEN (TENZIJ JE MIJN CD'S KOOPT NATUURLIJK :-)  DAT IS DUS NIET MIJN SCHULD, MAAR JE BENT GEWOON AAN EEN BETERE GELUIDSKAART TOE !!

Belangrijk zijn ook nog de instellingen van je Browser !!! 
Hoewel ik de pagina's maakte voor Netscape, zijn ze ook goed te bekijken met Internetexplorer, maar dan wel graag op "volledig scherm" en de Taakbalk  (onderin) op "automatisch verbergen" en liefst met een schermresolutie van 
1024 x 768, maar 800 x 600 lukt ook prima. IK GEBRUIK EXPRES GÉÉN FRAMES, omdat ik zoveel mogelijk wil laten zien op één pagina.
Zorg ook dat de benodigde Plug in om Midifiles te beluisteren aanwezig is en dan met name de standaard plugin van Netscape, daar sommige van internet geviste plug ins (zoals Quick time) de nare gewoonte hebben tijdens het beluisteren van muziek een nieuw scherm te openen en dan valt de combinatie "luisteren-kijken" weg en dat is zonde. 

TIP VOOR MEER "SNELHEID"

Mijn muziek site blijkt in de praktijk tamelijk traag te zijn door de vele gifs en jpgs en (op sommige pagina's) de embedded muziek.
Uiteindelijk (en dit is niet bedoeld als reclame voor mijn CDroms) is het zaakje eigenlijk alleen ècht goed te bekijken vanaf de harde schijf of vanaf CD-rom. Aangezien het muziekpagina's zijn, kan ik de muziek moeilijk weglaten, uiteraard en daar de site toch voornamelijk bedoeld is voor kinderen, is het gebruik van veel plaatjes naast functioneel (ondersteuning van de muziek) voor kinderen ook aantrekkelijk.
Ik "crunchte" de plaatjes al zover mogelijk, maar zou ik ze nòg "kleiner" maken zou dat ten koste van de kwaliteit gaan en waren de plaatjes te onduidelijk en dus "onaantrekkelijk".
Gelukkig heeft "Dhr Bill Gates" daar het volgende op bedacht: HET CACHE GEHEUGEN.
Plaatjes en muziekjes die je op internet bekijkt worden door de computer "tijdelijk" opgeslagen in een bestand dat bij Internetexplorer "Tijdelijke internetfiles" heet en bij Netscape "Cache". (De grootte ervan kun je zelf instellen)
Kom je niet al te lang na je vorige bezoek (anders zijn die files weer overschreven door "nieuwere files") wéér op zo'n reeds bezochte pagina, dan haalt je browser de files niet van het web, maar uit zijn "cache" (van zijn harde schijf dus) en dat gaat zeer snel. 
Een leraar die met zijn leerlingen mijn pagina's dus wil bekijken, doet er verstandig aan alle pagina's van te voren even zelf te bekijken, zodat ze in die cache staan opgeslagen. Bij het vervolgens opnieuw bekijken met de leerlingen zul je merken dat alles veel sneller gaat.
 
 

GEBRUIK DE "BACK-TOETS" OM TERUG TE GAAN