SINT JOHANN VAN NEPOMUKClick voor een vergroting

Click voor Quicktime movie
Nieuwsgierig geworden, nadat ik in 10 minuten tijd zeker 50 mensen (toeristen wat "lacherig" en Pragenaren met een bloedserieus gezicht) de afbeeldingen op het stand- beeld van St Johann van Nepomuk had zien aanraken ben ik op zoekgegaan naar het verhaal achter die gewoonte.  Nou zijn de diverse zoekmachines al jaren mijn "beste vrienden", maar in dit geval kreeg ik op het woord Nepomuk wel èrg veel respons. Honderden bruggen, scholen, kerken en zelfs pad- vindersgroepen over de hele wereld zijn naar deze "brug- heilige" en patroon van het 

werd hij,  nadat hij eerst gefolterd was vanaf de Karluv Most in het ijskoude water van de Vltava gegooid. (1383)Op de plaats waar dit gebeurde ( een meter of tien van de plaats waar zijn standbeeld nu staat) wijst  een kruis met een halo van 5 sterren de plek aan waar dat gebeurde. (Zie foto hierboven.)
In een ander (waarschijnlijk betrouwbaarder) verhaal, ging het over een meningsverschil tussen Johann en de koning, die tegen de regels in wilde doordrammen dat een parochiekerk tot kathedraal werd verheven en daarbij Nepomuk op zijn weg vond die ( dus) uit de weg moest worden geruimd. Wat er daarna gebeurde was echter in beide verhalen hetzelfde en dat moet dus wel echt gebeurd zijn ("LOL") : Op de plaats waar het lijk onder water was verdwenen (In sommige versies vlak boven het water scheen te zweven) verscheen een aureool van vijf sterren boven het water. (Veel hotelhouders zouden jaloers zijn) 

,
water vernoemd en daarnaast prijkt zijn standbeeld op 10-tallen brugleuningen over heel Europa. Hij prijkt zelfs op een postzegel. Daarnaast bleek er ook nog een componist met dezelfde naam te bestaan, die ook op heel wat internetsites werd genoemd , dus ik ben wèl eventjes bezig geweest.
Er bestaan twee "legendes" over wat er gebeurd is:
Het populairste verhaal is dat van de priester Johann uit Nepomuk, die ten tijde van koning Wenceslas IV (Vaclav)
priester was in Praag en onder andere de biechtvader van de beeldschone koningin. Volgens het verhaal wilde de jaloerse koning, die het vermoeden had dat zijn vrouw een verhouding had wel eens weten wat zijn vrouw had gebiecht. Toen Johann weigerde zijn biechtgeheim te verbreken 
Heel Praag schijnt te zijn uitgelopen om dit wonder te aanschouwen en de koning trok zich voor een paar weken terug op het platteland, want die durfde voorlopig zijn gezicht niet in Praag te vertonen. ( en terecht, de ploert ! )Of het was, omdat hij zo geliefd was bij het kerkvolk, of omdat men een hekel aan de koning had en waarschijnlijk vanwege het wonder van die halo op het water : In elk geval Johann van Nepomuk werd als een martelaar vereerd en kreeg een prachtige begrafenis en ligt nu in een tombe in de St Vitus Kathedraal achter Prazcy Hrad en zijn standbeeld siert talrijke bruggen en kerken overal ter wereld en ook op alle afbeeldingen van hem staat hij afgebeeld met een kruis in zijn armen (teken van martelaarschap) en een heiligenkrans bestaande uit 5 sterren rond zijn hoofd. Volgens de overlevering gaat elke wens die je doet bij het aanraken van zijn beeltenis in vervulling en zoals ik met eigen ogen heb kunnen aanschouwen : Er schijnen heel wat mensen te zijn die dat ècht geloven. Kijk maar naar de glimmende plekken.
16 mei is de gedenkdag van deze brugheilige
SINT JOHANN VAN NEPOMUK
TERUG NAAR BOVEN
TERUG NAAR KARLUV MOST